Bardzo szybkie w wykonaniu , smaczne i zdrowe ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych. Polecam do chrupania w długie jesienne wieczory
Składniki:
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru ( biały też może być)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
- Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Dodać jajko i zmiksować.
- Płatki owsiane i orzechy zblendować
- Zblendowane płatki i orzechy oraz pozostałe składniki dodać do utartego z cukrem masła i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
- Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką.
- Układać na blaszce w sporych odstępach.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia.(jeśli dysponujemy termoobiegiem pieczemy obie blachy jednocześnie w temp.160ºC)
- Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego!