Batoniki owsiane w domowym wykonaniu to smaczna przekąska pełna ziaren i bakalii. Tak naprawdę możemy śmiało zmieniać użyte w nich składniki wybierając te, które lubimy. Ważne, żeby trzymać się podanych proporcji, czyli np. zamiast 100g orzechów laskowych użyć 100g orzechów włoskich lub 100g migdałów . Zachęcam więc do wypróbowania i życzę miłego chrupania🙂😊
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych +1/2 szklanki wrzątku
- 3 białka (ok.108 g)
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g daktyli
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 3 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
- Płatki owsiane zalej ½ szklanki gorącej wody.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Dodaj miód, żurawinę, rodzynki, siemię,pestki dyni, kokos i pokrojone w drobną kostkę orzechy, morele i daktyle.
- W osobnej misce ubij białka.
- Do sztywnej piany dodaj przygotowane bakalie i nasiona.
- Gotową mieszankę wyłóż do blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyrównaj wierzch i dociśnij dokładnie ( łyżką lub np. ubijakiem do ziemniaków)
- Umieść w piekarniku nagrzanym do 150ºC na 40 – 50 minut.
- Po upieczeniu formę z batonikami obciąż np. drewnianą deską
- Po wystudzeniu batoniki pokrój na prostokąty.
SMACZNEGO😍