Kokosowiec to nic innego jak kruche ciasto pieczone razem z masą kokosową. Łatwe do wykonania, bardzo kruche z aromatyczną, wilgotną masą kokosową.
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g schłodzonego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa kokosowa:
-
- 250g wiórków kokosowych
- 250g kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- 100g cukru pudru
- 5 białek
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę wsypać do miski, dodać cukier,proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
- Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , (masło zanurzamy kilkakrotnie w mące aby lepiej się ścierało)
- Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść szybko ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa Kokosowa:
- Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
- Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę.
- Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając.
- Zdjąć z ognia nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia
- Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę.
- Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do wystudzonej masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką.
- Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na masę kokosową
11. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. 12.Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-65 minut.
13.Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepraszam, nie doczytałam, chodzi o średnicę, czyli chciałaby pani użyć tortownicy? Powinno się zmieścić w 27cm 🙂 Zachęcam do skorzystania z przelicznika foremek 😉
Tak jak napisałam w przepisie 25×35 🙂
Jakiej średnicy powinna być blacha?