Kokosowiec

Kokosowiec to nic innego jak kruche ciasto pieczone razem z masą kokosową. Łatwe do wykonania, bardzo kruche z aromatyczną, wilgotną masą kokosową.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g schłodzonego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Masa kokosowa:

    • 250g wiórków kokosowych
    • 250g kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
    • 100g cukru pudru
    • 5 białek

Wykonanie:

Ciasto:

  1.  Mąkę wsypać do miski, dodać cukier,proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
  2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , (masło zanurzamy kilkakrotnie w mące aby lepiej się ścierało)
  3. Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść szybko ciasto.
  4. Ciasto podzielić na dwie  części.
  5. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa Kokosowa:

  1. Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
  2. Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę.
  3. Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając.
  4. Zdjąć z ognia nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Blaszkę o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia 
  6. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę.
  7. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  8. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do wystudzonej masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką.
  9. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  10. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na masę kokosową

Kokosowiec

Kokosowiec

Kokosowiec

11. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.                                                                  12.Piec w temperaturze 160ºC  przez około 60-65 minut.
13.Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.                                         

Komentarze do przepisu: “Kokosowiec

  1. Ika

    Przepraszam, nie doczytałam, chodzi o średnicę, czyli chciałaby pani użyć tortownicy? Powinno się zmieścić w 27cm 🙂 Zachęcam do skorzystania z przelicznika foremek 😉

  2. Ika

    Tak jak napisałam w przepisie 25×35 🙂

  3. Anna

    Jakiej średnicy powinna być blacha?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *