Batoniki owsiane

Batoniki owsiane w domowym wykonaniu to smaczna przekąska pełna ziaren i bakalii. Tak naprawdę możemy śmiało zmieniać użyte w nich  składniki wybierając te, które lubimy. Ważne, żeby trzymać się podanych proporcji, czyli np. zamiast 100g orzechów laskowych użyć 100g orzechów włoskich lub 100g migdałów . Zachęcam więc do wypróbowania i życzę miłego chrupania🙂😊

Batoniki owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych +1/2 szklanki wrzątku
  •  3 białka (ok.108 g)
  • 100 g orzechów laskowych
  •  2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 3 łyżki pestek dyni

Batoniki owsiane

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zalej ½ szklanki gorącej wody.
  2. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Dodaj miód, żurawinę, rodzynki, siemię,pestki dyni, kokos i pokrojone w drobną kostkę orzechy, morele i daktyle.
  4. W osobnej misce ubij białka.
  5. Do sztywnej piany dodaj przygotowane bakalie i nasiona.
  6. Gotową mieszankę wyłóż do blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wyrównaj wierzch i dociśnij dokładnie ( łyżką lub np. ubijakiem do ziemniaków)
  8. Umieść w piekarniku nagrzanym do 150ºC  na 40 – 50 minut.
  9. Po upieczeniu formę z batonikami obciąż np. drewnianą deską
  10. Po wystudzeniu batoniki pokrój na prostokąty.

Batoniki owsiane Batoniki owsiane

SMACZNEGO😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.