Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe to  niesamowicie puszyste, miękkie, bułeczki, bardzo przypominające buchty. Idealne do twarożku, czy domowej konfitury. Gdy jednak zwiększymy ilość cukru, zmniejszymy ilość soli i użyjemy słodkiego nadzienia otrzymamy przepyszne słodkie bułeczki.

Bułeczki jogurtoweSkładniki   (ok.8 sporych bułeczek):

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru  (4 łyżki w wersji słodkiej)
  • 1 łyżeczki soli ( 1/3 łyżeczki w wersji słonej)
  • 15 g drożdży
  • 200 g owocowego jogurtu o jasnym kolorze (brzoskwinia, morela) 
  • 120 ml letniego mleka
  •  1 jajko
  •  60 g masła
  • nutella lub dżem do nadzienia -wersja słodka

Bułeczki jogurtowe

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, jednolite ciasto (można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do pieczenia chleba).
  2. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub dłużej-do podwojenia objętości.
  3. Następnie wyłożyć na blat posmarowany olejem (posypany mąką, jeżeli bułeczki będą nadziewane), zrobić wałek i pokroić na 8 kawałków.
  4. Uformować bułeczki (z nadzieniem lub bez) i ułożyć na blaszce z piekarnika.
  5. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Posmarować bułeczki mlekiem 
  7. Piec w 200ºC przez 20-25 minut.
  8. Studzić na kratce.

Bułeczki jogurtowe 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.