Pączki pieczone

Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcecie lub nie możecie przygotować pączków smażonych (nie da się ukryć,że są najlepsze) jest na to rada. Możecie przygotować pączki pieczone, czyli pyszne słodkie bułeczki pieczone w formie do muffinek.

Pączki pieczone

Składniki na 16  sztuk:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 24 g świeżych drożdży
  • 80 cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  •  szczypta soli

Dodatkowo:

  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania
  • ew. lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody i kropelką ulubionego aromatu

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
  2. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba).
  3. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (potrwa to ok. 1,5 godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić.
  5. Przygotować formę do muffinek i wyłożyć papilotkami.
  6. Porcje ciasta (około 55g)nabierać łyżką, lekko rozpłaszczyć w dłoni, do środka nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić.
  7. Uformowane kulki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką, a następnie przenieść do formy na muffinki.
  8. Przykryć  ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  9. Piec w temperaturze 185ºC przez około 13 – 15 minut, do wypieczenia i zbrązowienia.
  10. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie przenieść na kratkę kuchenną

Pączki pieczone Pączki pieczone

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.