Babka kokosowa

Pyszna babka kokosowa z dodatkiem  polewy z mlecznej  czekolady, posypana wiórkami  kokosowymi to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Wspaniale smakuje też ze szklanką mleka 😍 Warto wypróbować 👍.

Babka kokosowa

Składniki:

  • 220 g masła
  • 200 g  cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki likieru kokosowego (malibu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 90 ml mleka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml śmietany kremówki
  • 120 g  posiekanej mlecznej czekolady

Babka kokosowa

Wykonanie:     (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

  1. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  2. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników .
  3. Dodać likier kokosowy i utrzeć. Nic nie szkodzi jeśli ciasto się zwarzy .
  4. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia,
  5. Wlać mleko i wsypać wiórki kokosowe ( ja swoje zblendowałam ale nie jest to konieczne).
  6. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  7. Formę o wymiarach 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  9. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  10. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  11. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
  12. Do śmietanki wsypać  posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty.
  13. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
  14. Polewą polać ciasto i posypać  wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-).

Babka kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.