Bułki razowe na maślance

Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem to bułeczki z dodatkiem mąki razowej.Są miękkie, puszyste i pyszne.Nadają się do wędliny oraz do słodkich dodatków. Zrobicie je z łatwością pod warunkiem użycia robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Szczerze polecam 😊

Bułki razowe na maślance

 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki, (w temperaturze pokojowej)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie:10-20 ml letniej wody

Bułki razowe na maślance

 

Wykonanie:

  1. Drożdże dokładnie mieszamy z letnią maślanką oraz cukrem.
  2. Odstawiamy do podrośnięcia.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, (gdyby ciasto wyszło za twarde dodajemy letnią wodę i ponownie wyrabiamy).
  4. Odstawiamy je do wyrośnięcia (ok. 20-30 min.).
  5. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części.(Jeśli chcemy większe bułki dzielimy na 6 części)
  6. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy je naciąć)
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
  8. Pieczemy w 180º.C przez ok. 15-20 min.
  9. Studzimy na kratce.

 

Bułki razowe na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *