Chlebek piwny z ziarnami na zakwasie to moja nowa propozycja dla zwolenników domowego pieczywa. W tym przepisie można śmiało zmieniać użyte ziarna według własnego smaku, aby tylko wagowo wszystko się zgadzało. Dzięki temu mamy za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek.
Składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego (ok.1/2 szklanki)
- 550 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- 400 ml letniego piwa
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g sezamu
- 10 g pestek dyni
- 50 g słonecznika
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy wszystkie składniki najpierw drewnianą łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3-5 minut (ciasto będzie lepkie i gęste).
- Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wkładamy do reklamówki ( lub przykrywamy folią) i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki co zajmie mu ok 1,5godz.
- Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250º.C na 10-15 min (funkcja „góra-dół” bez termoobiegu).
- Po 10-15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 45 minut.
- Upieczony chleb postukany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos
Uwaga:
Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał bardzo długo. Zależnie od mocy zakwasu może to potrwać nawet 6-7 godzin.
Smacznego!!!