Chleb piwny z ziarnami na zakwasie

Chlebek piwny z ziarnami na zakwasie to moja nowa propozycja dla zwolenników domowego pieczywa. W tym przepisie można śmiało zmieniać użyte ziarna według własnego smaku,  aby tylko wagowo wszystko się zgadzało. Dzięki temu  mamy za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek.

Chleb piwny z ziarnami na zakwasie

Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego (ok.1/2 szklanki)
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 400 ml  letniego piwa
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g siemienia lnianego
  • 10 g sezamu
  • 10 g pestek dyni
  • 50 g słonecznika

Chleb piwny z ziarnami na zakwasie

Sposób przygotowania:

  1.    W misce mieszamy wszystkie składniki najpierw drewnianą łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3-5 minut  (ciasto będzie lepkie i gęste).
  2. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wkładamy do reklamówki ( lub przykrywamy folią) i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki co zajmie mu ok 1,5godz.
  4. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250º.C  na 10-15 min (funkcja „góra-dół” bez termoobiegu).
  5. Po 10-15 minut,  zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 45 minut.
  6. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos


Uwaga:
Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał bardzo długo. Zależnie od mocy zakwasu może to potrwać nawet 6-7 godzin.

Chleb piwny z ziarnami na zakwasie

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.