W sezonie letnim najbardziej smakują ciasta z owocami. Polecam więc nowe, szybkie ciasto ze śliwkami. Oczywiście najsmaczniejsze wychodzi z węgierkami, ale inne gatunki też się nadają. Można też użyć brzoskwiń lub jabłek. Ciasto robi się szybko.Jest wilgotne, miękkie i aromatyczne. Proponuję wypróbować
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej ( 250 ml pojemności)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 4 jajka – średniej wielkości
- 3/4 szklanki cukru
- dodatkowo: śliwki lub inne owoce
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do miski wbić całe jajka i dodać cukier.
- Ubić jajka na puszystą i gęstą masę do tzw. białości.
- Do masy jajecznej dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ( na trzy razy.)Za każdym razem należy dokładnie wszystko wymieszać trzepaczką.
- Formę o wymiarach 24×28 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
- Na wierzchu poukładać połówki śliwek, skórką do dołu.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 155ºC ( termoobieg)
- Piec ok. 1 godziny.
- Sprawdzć patyczkiem