Moja dzisiejsza propozycja to ciasto z truskawkami. U mnie co prawda, pojawiły się w nim jeszcze jabłka i brzoskwinie na skutek tajemniczego zniknięcia części truskawek przygotowanych do wypieku.
W efekcie wyszło pysznie i od teraz będzie to moje ulubione „ciasto -baza” do wykorzystania również z innymi owocami. Jest bardzo puszyste, mięciutkie i lekkie. Szybko się je robi. Zero zakalca. Jednym słowem same plusy. Zróbcie na dzisiejszy podwieczorek .
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 160 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONADTO:
- ok. 350 g truskawek (lub innych owoców
KRUSZONKA:
- 90 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- wiórki kokosowe ( 2-3 łyżki)
Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
WYKONANIE:
- Masło roztopić i lekko schłodzić
- Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrami na gęstą masę (ok. 10 minut).
- Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.
- Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto, poukładać pokrojone truskawki, lekko je dociskając.
- Posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂