Świetne ciasto na upalne dni. Po pierwsze nie wymaga pieczenia, po drugie jest lekkie, kwaskowe, a przez to orzeźwiające w smaku. Polecam do wypróbowania 😉
Składniki:
- 150g biszkoptów
- 10 łyżeczek żelatyny
- 500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
- 500g jogurtu naturalnego
- 450g zmielonego twarogu ( użyłam „Mój ulubiony”)
- 200g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g śmietanki kremówki 30%
- porzeczki do ozdoby
Wykonanie:
1. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26cm
2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
3. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
4. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem .
5. Do płynnej, letniej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem.
6. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.
7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać ją z masą. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
8.Wstawić do lodówki na kilka godzin.
8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.
SMACZNEGO!