Uwielbiamy jabłeczniki. Obojętne w jakiej postaci zawsze błyskawicznie znikają z talerza. Tym razem był to jabłkowy marmurek z przepyszną karmelową polewą…. Znakomity do popołudniowej kawy…. jeszcze na tarasie w promykach jesiennego słońca
Składniki:
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 50g gorzkiej czekolady
- 125g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 125g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 1i 1/2 łyżeczki kakao
- 150g konfitury morelowej
- 100g kremówki
- 200g cukierków karmelowych np. krówek lub toffi
Wykonanie
- Jabłka obrać podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ponacinać „brzuszki” i skropić sokiem z cytryny
- Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą
- Stopniowo dodawać jajka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia
- Wymieszać z mlekiem
- Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26cm)
- Do pozostałej części dodać kakao i posiekaną drobno czekoladę.
- Wyłożyć na jasną warstwę i delikatnie przemieszać widelcem.
- Na wierzchu ułożyć jabłka „brzuszkami” do góry.
- Ciasto piec ok.50min w temp.175 ( 150 termoobieg)
- konfiturę podgrzać i posmarować nią jabłka na upieczonym cieście.
- Kremówkę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej cukierki
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem
- Podawać polane sosem karmelowym
przepis pochodzi z gazetki „Pyszne ciasta domowe”