Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Może skusicie się w tym roku na ucierany?
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 200 g masła
- 150 g cukru ( jeśli wolimy słodkie wypieki polecam dać 200g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Masa makowa:
- 500 g suchego maku (może być zmielony)
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- ok. 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie masy makowej:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć.
- Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix.
- Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania.
- Bakalie posiekać drobno.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak.
- Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej
Wykonanie ciasta:
- Oddzielić białka od żółtek.
- W miseczce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem, miksując krótko tylko do połączenia się składników.
- Następnie wlać stopniowo sok z cytryny.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę.
- Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście rozłożyć delikatnie masę makową (robiąc kleksy łyżką i wyrównać tyłem łyżki).
- Na masie makowej rozłożyć resztę ciasta, będzie to cienka warstwa.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 50min (grzanie góra-dół)
- Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.