Ucierane z makiem

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Może skusicie się w tym roku na ucierany?

Ucierane z makiem

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 200 g masła
  • 150 g cukru ( jeśli wolimy słodkie wypieki polecam dać 200g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (może być zmielony)
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • ok. 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie masy makowej:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć.
  3. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix.
  4. Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania.
  5. Bakalie posiekać drobno.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną  masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak.
  7. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
  8. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej

Ucierane z makiem

Ucierane z makiem

Wykonanie ciasta:

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. W miseczce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  4. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem, miksując krótko tylko do połączenia się składników.
  5. Następnie wlać stopniowo sok z cytryny.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę.
  7. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  8. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście rozłożyć delikatnie masę makową (robiąc kleksy łyżką i wyrównać tyłem łyżki).
  9. Na masie makowej rozłożyć resztę ciasta, będzie to cienka warstwa.
  10. Piec w temperaturze 180ºC przez 50min (grzanie góra-dół)
  11. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Ucierane z makiem

Ucierane z makiem

Ucierane z makiem

 

Ucierane z makiem

Ucierane z makiem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *