Śledź po japońsku.

Śledź po japońsku to niezwykle prosty przepis na przekąskę z filetów śledziowych tzw. matiasów.  Dysponując zaledwie kilkoma składnikami  w krótkim czasie możemy przygotować  pyszne i atrakcyjne danie, które z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole

Śledź po japońsku.

Składniki: (na 12 porcji)

  • 6  filetów śledziowych
  • 6 średnich jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2-3  kiszone ogórki
  • 1/2 szklanki kukurydzy ( można pominąć)
  • 2 połówki papryki konserwowej ( można pominąć)
  • 4 łyżki dobrej jakości majonezu

Wykonanie:

  1. Filety wymoczyć w zimnej wodzie (przez 2-3 godziny zmieniając wodę co 20min)
  2. W  misce umieść  1 szklankę odsączonego z zalewy groszku konserwowego;
  3. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszonego;
  4. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę (opcjonalnie)
  5. Drobno posiekany kawałek czerwonej cebuli  sparzyć wrzątkiem i dodać do pozostałych składników.
  6. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
  7. Ugotowane jajka przekroić na połówki ( w poprzek)
  8. Każdy wymoczony filet przekroić wzdłuż (otrzymamy 8 wąskich pasków)
  9. Połówki jajek owinąć paskami śledzia i ułożyć na przygotowanej wcześniej sałatce.
  10. Udekorować kleksami majonezu.

Śledź po japońsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.