Śledź po japońsku to niezwykle prosty przepis na przekąskę z filetów śledziowych tzw. matiasów. Dysponując zaledwie kilkoma składnikami w krótkim czasie możemy przygotować pyszne i atrakcyjne danie, które z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole
Składniki: (na 12 porcji)
- 6 filetów śledziowych
- 6 średnich jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 2-3 kiszone ogórki
- 1/2 szklanki kukurydzy ( można pominąć)
- 2 połówki papryki konserwowej ( można pominąć)
- 4 łyżki dobrej jakości majonezu
Wykonanie:
- Filety wymoczyć w zimnej wodzie (przez 2-3 godziny zmieniając wodę co 20min)
- W misce umieść 1 szklankę odsączonego z zalewy groszku konserwowego;
- Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszonego;
- Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę (opcjonalnie)
- Drobno posiekany kawałek czerwonej cebuli sparzyć wrzątkiem i dodać do pozostałych składników.
- Wszystko wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
- Ugotowane jajka przekroić na połówki ( w poprzek)
- Każdy wymoczony filet przekroić wzdłuż (otrzymamy 8 wąskich pasków)
- Połówki jajek owinąć paskami śledzia i ułożyć na przygotowanej wcześniej sałatce.
- Udekorować kleksami majonezu.