Najlepszy, sprawdzony, podpatrzony u Ewy Wachowicz. U mnie od lat króluje na świątecznym stole.
ciasto: (dwie keksówki o długości 35cm)
- 400g mąki
- 200g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka ( białka zostawić do masy makowej)
- 50g drożdży
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy (mały)
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Na stolnicę przesiać mąkę dodać masło cukier waniliowy, jajko i żółtka. Posiekać jak ciasto kruche, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem. Szybko wyrobić ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie krótko przerobić na stolnicy podzielić na dwie części, rozwałkować posmarować białkiem i masą makową. Delikatnie zrolować. Rolady umieścić na papierze do pieczenia zawinąć tak aby pomiędzy papierem a ciastem było ok.1,5cm miejsca ( ciasto wyrośnie i zajmie to miejsce). Umieścić w formach i odstawić na 20min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 50 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, pozbawić papieru i umieścić na kratce. Dowolnie udekorować.
masa makowa:
- 1/2kg maku
- 1l mleka
- 20g drożdży
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 200g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100g migdałów*
- 100g rodzynek*
- olejek migdałowy
Mak zalać gorącym mlekiem, zagotować i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przecedzić i zmielić dwa razy ( jeżeli mamy sitko do maku, wystarczy raz).Do zmielonego maku dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Powstałą masą posmarować przygotowane ciasto.
- bakalie można dowolnie modyfikować