Pyszna rolada z mielonego karczku. Może być podana na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno pokrojona w plastry i podana np. z ulubionym sosem lub sałatką.
Zawinięcie mięsa w cieniutkie plastry boczku powoduje, że jest ono bardzo aromatyczne i wilgotne. Roladę kroimy ostrym nożem w spore plastry.
Ma ona jeszcze jedną zaletę. Świetnie znosi zamrażanie więc możemy ją przygotować wcześniej i wyjąć z zamrażarki w przeddzień pieczenia.
- 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka zmielona )
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego
- 2 kopiaste łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 średnie jajka
- 100 ml zimnej wody
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- ok. 130 g sera żółtego w plasterkach
- 160 g pomidorów suszonych w oliwie ( odcedzić i pokroić w paseczki)
- 3 większe cebule , 1 łyżka oleju ( pokroić w większe piórka i podsmażyć lekko rumieniąc
- kilka(7-8) długich i cienkich plastrów surowego boczku wędzonego
- 4 pasy folii spożywczej kuchennej o dł. ok. 65 – 70 cm każdy
- blaszka z wyposażenia piekarnika- ta głębsza
Wykonanie:
- Dobrze wyrobić masę mięsną łącząc ze sobą wszystkie podane
w przepisie składniki. - Ułożyć dwa pasy folii spożywczej, tak żeby na siebie trochę zachodziły dłuższymi bokami i wyłożyć równomiernie masę mięsną.
3.Na mięso wyłożyć plastry żółtego sera, podsmażą cebulę oraz pokrojone drobno pomidory.
4.Zwiąć roladę pomagając sobie folią.
5. Ponownie ułożyć dwa pasy tak jak te pierwsze, a na nie paski boczku.
6.Położyć roladę na brzegu , stopniowo odwijać z folii i zawijać w boczek tak aby cała była nim pokryta.
7.Przekładamy gotową roladę na blaszkę z piekarnika, zdejmując delikatnie folię. Staramy się, żeby łączenie plastrów boczku znalazło się pod spodem rolady.
8.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC około 60 minut
Smacznego.