Rolada z mięsa mielonego.

Pyszna rolada z mielonego karczku. Może być podana na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno pokrojona  w plastry i podana np. z ulubionym sosem lub sałatką.
Zawinięcie mięsa w cieniutkie plastry boczku powoduje, że jest ono bardzo aromatyczne i wilgotne. Roladę kroimy ostrym nożem w spore plastry.
Ma ona jeszcze jedną zaletę. Świetnie znosi zamrażanie więc możemy ją przygotować wcześniej i wyjąć z zamrażarki w przeddzień pieczenia.

Rolada z mięsa mielonego.
SKŁADNIKI na masę mięsną :
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka zmielona )
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2  łyżeczki pieprzu prawdziwego
  • 2  łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 2 średnie jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
  • ok. 130 g sera żółtego w plasterkach
  • 160 g pomidorów suszonych w oliwie ( odcedzić i pokroić w paseczki) 
  • 3 większe cebule , 1 łyżka oleju ( pokroić w większe piórka i podsmażyć  lekko rumieniąc
  • kilka(7-8) długich i cienkich plastrów surowego boczku  wędzonego 
  • 4 pasy folii spożywczej kuchennej o dł. ok. 65 – 70 cm każdy
  • blaszka z wyposażenia piekarnika- ta głębsza

Wykonanie:

  1. Dobrze wyrobić masę mięsną łącząc ze sobą wszystkie podane
    w przepisie składniki.
  2. Ułożyć dwa pasy folii spożywczej, tak żeby na siebie trochę zachodziły dłuższymi bokami i wyłożyć równomiernie masę mięsną.

Rolada z mięsa mielonego.

3.Na mięso wyłożyć plastry żółtego sera, podsmażą cebulę oraz pokrojone drobno  pomidory.

Rolada z mięsa mielonego.

4.Zwiąć roladę pomagając sobie folią.

Rolada z mięsa mielonego.

5.  Ponownie ułożyć dwa pasy tak jak te pierwsze, a na nie paski boczku.

Rolada z mięsa mielonego.

6.Położyć roladę na brzegu , stopniowo odwijać z folii i zawijać w boczek tak aby                  cała była nim pokryta.

Rolada z mięsa mielonego.

7.Przekładamy gotową roladę na blaszkę z piekarnika, zdejmując delikatnie folię. Staramy się, żeby łączenie plastrów boczku znalazło się pod spodem rolady.

Rolada z mięsa mielonego.

8.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC około 60 minut

Rolada z mięsa mielonego.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *