Moja propozycja na dziś to pyszne ciasto z makiem. Błyskawiczne w wykonaniu, a w smaku….. powiem tylko,że następnym razem upiekę z podwójnej porcji. Oczywiście gotową masę makową możemy zastąpić zrobioną samodzielnie. Ale wtedy wykonanie ciasta nie będzie już takie błyskawiczne 🙂
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- Mała puszka gotowej masy makowej ( ok.400g)
- 1 białko
- 3 łyżki cukru
- 50 g bułki tartej
Wykonanie ciasta:
- Masło i żółtka utrzeć z cukrem, wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać
- Białka ubić na sztywno i połączyć z przygotowaną masą
Wykonanie masy:
- Białko ubić z cukrem
- Dodać gotową masę makową i bułkę tartą, wymieszać
Foremkę keksową o wymiarach 12×30 wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej 1/2 ciasta. Na cieście rozprowadzić masę makową i przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok. 60 min w temperaturze 180ºC
Ciasto można polukrować lub polać polewą.
SMACZNEGO
Moja mama piekła podobne ciasto. Mak przemielony i przesmażony, jak do makowca, ale nie jestem pewna jakie do tego było ciasto, bo nigdy go nie piekła w czasach, gdy z nią mieszkałam. Wydaje mi się, że to był zwykły biszkopt (jajka, cukier, mąka) bez masła. Ale nie jestem tego pewna. . Zajrzałam tu w poszukiwaniu tego przepisu i może bym spróbowała upiec, ale mam tylko prodiż, czyli problem z temperaturą. Nie będzie dokładne 180 stopni.Nigdy nie kupowałam maku w puszce, nie wiem, czy można go też podsmażyć z cukrem?
Myślę, że powinno udać się w prodiżu. Mak w puszce jest już gotowy do użycia, nie wymaga przesmażania. Myślę, że biszkopt jest zbyt delikatny na to, żeby utrzymać masę makową. Piekłam kiedyś makowiec na biszkopcie, ale robiłam to tak: masę makową piekłam w formie wyłożonej papierem, 20min przed końcem wylewałam na wierzch biszkopt, po upieczeniu i wystudzeniu odwracałam ciasto do góry nogami i polewałam polewą czekoladową lub lukrem. Pozdrawiam