Ciasto z makiem.

Moja propozycja na dziś to pyszne ciasto z makiem. Błyskawiczne w wykonaniu, a w smaku….. powiem tylko,że następnym razem upiekę z podwójnej porcji. Oczywiście gotową masę makową możemy zastąpić zrobioną samodzielnie. Ale wtedy wykonanie ciasta nie będzie już takie błyskawiczne 🙂

Ciasto z makiem.

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • Mała puszka gotowej masy makowej ( ok.400g)
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g bułki tartej

Wykonanie ciasta:

  1. Masło i żółtka utrzeć z cukrem, wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać
  2. Białka ubić na sztywno i połączyć z przygotowaną masą

Wykonanie masy:

  1. Białko ubić z cukrem
  2. Dodać gotową masę makową i bułkę tartą, wymieszać

Ciasto z makiem.

Foremkę keksową o wymiarach 12×30 wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej 1/2 ciasta. Na cieście rozprowadzić masę makową i przykryć pozostałym ciastem.

Piec ok. 60 min w temperaturze  180ºC

Ciasto z makiem.

Ciasto można polukrować lub polać polewą.

SMACZNEGO

 

 

 

Komentarze do przepisu: “Ciasto z makiem.

  1. Jagna

    Moja mama piekła podobne ciasto. Mak przemielony i przesmażony, jak do makowca, ale nie jestem pewna jakie do tego było ciasto, bo nigdy go nie piekła w czasach, gdy z nią mieszkałam. Wydaje mi się, że to był zwykły biszkopt (jajka, cukier, mąka) bez masła. Ale nie jestem tego pewna. . Zajrzałam tu w poszukiwaniu tego przepisu i może bym spróbowała upiec, ale mam tylko prodiż, czyli problem z temperaturą. Nie będzie dokładne 180 stopni.Nigdy nie kupowałam maku w puszce, nie wiem, czy można go też podsmażyć z cukrem?

    • Ika

      Myślę, że powinno udać się w prodiżu. Mak w puszce jest już gotowy do użycia, nie wymaga przesmażania. Myślę, że biszkopt jest zbyt delikatny na to, żeby utrzymać masę makową. Piekłam kiedyś makowiec na biszkopcie, ale robiłam to tak: masę makową piekłam w formie wyłożonej papierem, 20min przed końcem wylewałam na wierzch biszkopt, po upieczeniu i wystudzeniu odwracałam ciasto do góry nogami i polewałam polewą czekoladową lub lukrem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *