Pierniczki z lukrem kawowym.

To podobno ostatni moment na zrobienie tych pierniczków, więc spieszę  z wpisem, gdyby ktoś też chciał spróbować 🙂
Po upieczeniu są twarde jak kamienie, ale podobno, po leżakowaniu w zamkniętej puszce, w okolicach świąt będą idealnie miękkie.

Pierniczki z lukrem kawowym.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajo
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody

lukier kawowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Pierniczki z lukrem kawowym.Pierniczki z lukrem kawowym.

Pierniczki z lukrem kawowym.

 

Wykonanie:

  1. Odmierzyć 200 g cukru.
  2. Z tej porcji nabrać 2 łyżki, wysypać na suchą patelnię, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i lekkiego zezłocenia cukru.
  3. Następnie karmel zalać 1/3 szklanki wody. Uwaga ! Pieni się
  4. Na małym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia
  5. Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru,
  6. Odstawić z gazu i schłodzić do temperatury pokojowej.
  7. Mąkę przesiać z sodą, dodać jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagnieść kruche ciasto.
  8. Z ciasta odrywać kawałki wielkości  orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (należy pamiętać o zachowaniu  0,5 – 1 cm odległości, sporo urosną.)
  9. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  10. Schłodzić do temperatury pokojowej.
  11. Polukrować:
    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką
    Gdy lukier zastygnie wkładamy do szczelnej puszki i…….czekamy aż zmiękną.
    Pierniczki z lukrem kawowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.