Babka bananowa.

Babka bananowa.

Do wykonania tej babki wystarczą zaledwie  dwie miski , garnuszek do rozpuszczania składników , widelec i łyżka. Nie potrzebne jest tu ubijanie, ucieranie, wyrabianie… Wystarczy,że składniki się połączą, wszystko przełożymy do formy i gotowe. Czekanie umili nam wspaniały zapach bananów i cynamonu. Musicie wypróbować!

Dodam,że babka jest wilgotna, aromatyczna i   p y sz n a . Pięknie rośni, gdyby jednak zbyt szybko „złapało” jej wierzch należy przeciąć skórkę nożem, rozchylając nieco. W ten sposób umożliwimy wydostanie się płynnego jeszcze ciasta na wierzch, a tym samym lepsze wyrośnięcie .

Składniki :

  • 60 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
  • 1 płaska łyżka  kakao
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3  dojrzałe banany ( a najlepiej przejrzałe)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Babka bananowa.

Wykonanie:

  •  Masło roztopić w rondelku  i odstawić do przestudzenia
  •  Połamaną czekoladę  podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
  •  Mąkę ,sodę, cynamon i sól wymieszać .
  • Banany rozgnieść widelcem lub blenderem na miazgę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
  • W drugiej misce  wymieszać jogurt i jajka.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  • Około 1/3 ciasta bananowego odłożyć , wymieszać z  roztopioną czekoladą i kakao.
  • Ciasto bez kakao  przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto
  • Piec w temperaturze 180ºC  około 60-65 minut.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Babka bananowa. Babka bananowa.

Babka bananowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.