Dzisiejsza propozycja to pyszne śledziki z grzybami. Wypróbujcie, być może znajdą się na Waszym wigilijnym stole.
skład:
- matiasy 4-5 sztuk
- 2 cebule
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- suszone grzyby /5-6 sztuk/
- pieczarki /5-6 sztuk/
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/4 szklanki wody
- liść laurowy,
- pieprz
- 1 ziarno jałowca /rozgnieść/
- 1 ziele angielskie /rozgnieść/
- 2 łyżki rodzynek
- odrobina soli
wykonanie:
- Matiasy wymoczyć.
- Grzybki zalać wodą, a następnie zagotować dodając odrobinę soli i liść laurowy
- Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju na złoty kolor
- Dodać jałowiec, ziele angielskie, pieprz,pieczarki i posiekane suszone grzybki. Podlać wodą od grzybów dodać koncentrat.
- Dusić kilka minut, na koniec dodać rodzynki i ocet.
- Wystudzić.
- Matiasy odsączyć pokroić w paseczki i wymieszać
z przestudzonym farszem. - Wstawić do lodówki na kilka godzin