Nasze ulubione ciasteczka ze starego zeszytu z przepisami . .
Są tak pyszne,że polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.
Mogą byc z posypką cukrową lub kokosową. Oba rodzaje są wyśmienite w smaku.
Kruchutkie od zaraz. Koniecznie upieczcie na święta .
Żeby nie było jednak zbyt pięknie muszę ostrzec -nie oczekujcie wspaniałego zapachu w czasie pieczenia, jak to jest np. gdy pieczemy pierniczki.
Będzie masakrycznie .
Skład:
- 1/2 kg mąki
- 1p margaryny
- 1 żółtko (białko zachować do smarowania)
- 4 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki amoniaku
- 5 łyżek gorącego mleka
Ponadto: cukier kryształ, wiórki kokosowe, białko ( odłożone wcześniej)
Wykonanie:
- Margarynę rozpuścić i ostudzić
- Mąkę wymieszać z cukrem
- Amoniak zalać wrzącym mlekiem ( najlepiej zrobić to nad miską z mąką, gdyż mocno rośnie)
- Do mąki dodać rozpuszczoną margarynę, żółtko wymieszane ze śmietaną i sparzony amoniak
- Zagnieść ciasto
- Odstawić na godzinę do lodówki
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm
- Smarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub wiórkami
- Piec w temp. 180ºC ok 10-12 min.