Amoniaczki

Amoniaczki

Nasze ulubione ciasteczka ze starego  zeszytu z przepisami . .
Są tak pyszne,że polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.
Mogą byc z posypką cukrową lub kokosową. Oba rodzaje są wyśmienite w smaku.
Kruchutkie od zaraz. Koniecznie upieczcie na święta .
Żeby nie było jednak zbyt pięknie muszę ostrzec -nie oczekujcie wspaniałego zapachu w czasie pieczenia, jak to jest np. gdy pieczemy pierniczki.
Będzie masakrycznie 

Skład:

  • 1/2 kg mąki
  • 1p margaryny
  • 1 żółtko (białko zachować do smarowania)
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki amoniaku
  • 5 łyżek gorącego mleka

Ponadto: cukier kryształ, wiórki kokosowe, białko ( odłożone wcześniej)

Wykonanie:

  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić
  2. Mąkę wymieszać z cukrem
  3. Amoniak zalać wrzącym mlekiem ( najlepiej zrobić to nad miską z mąką, gdyż mocno rośnie)
  4. Do mąki dodać rozpuszczoną margarynę, żółtko wymieszane ze śmietaną  i sparzony amoniak
  5. Zagnieść ciasto
  6. Odstawić na godzinę do lodówki
  7. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm
  8. Smarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub wiórkami
  9. Piec w temp. 180ºC ok 10-12 min.

Amoniaczki  Amoniaczki

Amoniaczki

Amoniaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.