Pyszne, wiosenne ciasto z rabarbarem . Raz w sezonie obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole . Kruche ciasto, kwaśne nadzienie i słodka beza chrupiąca z wierzchu. Wszystko razem komponuje się świetnie i tak samo smakuje – polecam
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć jeśli damy radę wszystko skleić)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem . Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez godzinę
(ciasto można też zrobić w malakserze)
Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód i wyrównać. Lekko ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru + 3 łyżki wody
- 2 łyżki maki ziemniaczanej ( lub budyniu śmietankowego) + 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i gotować pod przykryciem (z dodatkiem 3 łyżek wody) do uzyskania jednolitej masy. Odkrywamy garnek, dodajemy cukier i na małym ogniu odparowujemy rabarbar. Gdy masa nam się zagęści dodajemy mąkę ziemniaczaną (lub budyń) wymieszaną w 1/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia energicznie mieszając. Otrzymany budyń rabarbarowy odstawiamy do wystudzenia.
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać porcjami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać szpatułką.
Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w zamkniętym, stygnącym piekarniku.
Smacznego