Dziś chciałabym zaproponować pyszną, lekką sałatkę , w której rolę główna odgrywa winogron bezpestkowy i seler naciowy. Sałatka świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ale może też być samodzielną, lekką przekąską np. na drugie śniadanie.
Proponuję wypróbować tym bardziej,że pracy przy niej tyle co składników , czyli naprawdę niewiele
Potrzebne nam będą:
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 300 g winogron bez pestek
- 1 aromatyczne jabłko
- 1 garść rodzynek
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Łodygi selera naciowego kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki
- Winogron przekrawamy na połówki.
- Jabłko kroimy w kostkę.
- Ser również kroimy w kostkę
- Rodzynki płuczemy i zastawiamy w wodzie na 10-15 min
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
- Dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
- Gotowe !!!
Seler naciowy i winogrono to połączenie doskonałe! Wyśmienita surówka, samo zdrowie.