Piernik z kremem grysikowym

Piernik  z kremem grysikowym  jest od razu mięciutki, puszysty, delikatny i wilgotny. Można go więc  upiec bezpośrednio przed świętami. Mój przełożony jest powidłami śliwkowymi i kremem grysikowym, możemy jednak użyć do tego dowolnej marmolady(twardej!) i dowolnego, ulubionego kremu ( np. budyniowego).
Całość wieńczy  polewa z gorzkiej czekolady.
Dzielę się przepisem bo to wyjątkowo dobry piernik nie wymagający leżakowania i dojrzewania. Można zrobić go dosłownie na ostatnią chwilę i zachwycić swoich gości . Ja piekłam swój w foremce 24×24 dzieląc ciasto na trzy części. Dzięki temu,że każdą część piekłam osobno uzyskałam trzy jednakowe blaty bez konieczności przecinania ciasta. Nie jest to jednak konieczne. Komu przekrawanie ciasta wychodzi ,może spokojnie upiec w jednaj formie i przekroić dwa razy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanka cukru
  • 230 g miodu ( dałam pół na pół ze sztucznym)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka chłodnej mocnej herbaty,
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao

Krem grysikowy:

  • 1/2  szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 350ml  litra mleka
  • 120 g masła
  • aromat migdałowy (kilka kropel)

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 400 g marmolady lub powideł

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać  z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo cukier i  miksować przez 2-3 min.
  3. Zmniejszyć obroty miksera  i dodać po jednym żółtku.
  4. Powoli wlewać płynny miód, olej oraz herbatę.
  5. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodać suche składniku w kilku turach.
  6. Trzy formy o wym. 24×24  wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto podzielić na trzy części i wlać do foremek ((można upiec także jedna po drugiej używając jednej foremki)
  8. Piec w temp. 180º C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka.
  9. Upieczone blaty ostudzić
  10. Mleko,cukier i mannę ugotować ( ma być gęsta ), przykryć folią i wystudzić do temperatury pokojowej
  11. Masło utrzeć na biały puch.
  12. Dodawać po łyżce wystudzoną mannę
  13. Pierwszy blat piernikowy ułożyć w formie,
  14. Posmarować połową marmolady.
  15. Przykryć drugim blatem piernikowym,
  16. Wyłożyć masę grysikową
  17. Przykryć trzecim blatem
  18. Posmarować marmoladą.
  19. Kremówkę mocno podgrzać, dodać kawałki gorzkiej czekolady i zostawić na 2 min.
  20. Po tym czasie wymieszać i polać wierzch ciasta.
  21. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Piernik z kremem grysikowym

Ciasto przed wlaniem do formy

Piernik z kremem grysikowym

Jedna część ciasta

Piernik z kremem grysikowym

Gotowe blaty piernikowe

Piernik z kremem grysikowym

Warstwa powideł

Piernik z kremem grysikowym

Warstwa kremu grysikowego

Piernik z kremem grysikowym

Gotowe ciasto

Piernik z kremem grysikowym

Piernik z kremem grysikowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *