Torcik bożonarodzeniowy

 

Torcik bożonarodzeniowy

Torcik bożonarodzeniowy to niesamowita kombinacja najlepszych świątecznych smaków
W jednym cieście mamy i piernik i makowiec i sernik.
Powidła śliwkowe, amaretto,przyprawy korzenne, aksamitny sernik i waniliowy krem z mascarpone…efekt smakowy MUROWANY

Opis może trochę przerazić, ale wbrew pozorom ciasto robi sie szybko i bezproblemowo,Warto wypróbować

Składniki na blat piernikowy: (powinny mieć temperaturę pokojową)

  • 1 jajko
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki (125 ml) miodu*
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/8 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki (125 ml) kefiru lub maślanki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  1. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę  do piernika – przesiać,
  2. W misie miksera umieścić jajko i ubić z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej piany (powinna znacznie zwiększyć swoją objętość).
  3. Wlewać miód, nie zaprzestając ubijania.
  4. Następnie niewielką strużką wlewać przestudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera.
  5. Dodać przesiane suche składniki, maślankę lub kefir i  dokładnie wymieszać rózgą kuchenną,
  6. Masę piernikową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 170ºC,  przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na blat serowy:

  • 500 g twarogu sernikowego ( użyłam „Mój ulubiony”)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka aromatu rumowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  1. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia  (jeżeli za mocno napowietrzymy sernik- mocno urośnie, a potem opadnie.Nasz sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół, dlatego nie miksujemy masy zbyt długo)
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,( samo dno). Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  3. Masę serową przelać do formy i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 55 minut w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy  do której nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności co ma wpływ na kremową konsystencję sernika)
  4. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona, ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
  5. Wyjąć z piekarnika, wystudzić do temperatury pokojowej i odstawić na noc do lodówki.

Składniki na blat makowy:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki maku mielonego
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić
  2. Do ubitych białek dodawać partiami cukier dalej ubijając na sztywną pianę.
  3. Gdy piana będzie gotowa dodać po jednym żółtka (nadal ubijając)
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitej piany i dodając suchy, mielony mak delikatnie wymieszać szpatułką.
  5. Masę makową wylożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 170ºC,  przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
  7. Wyjąć, wystudzić.

Krem waniliowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30% ( schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone, (schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego ( lub ekstraktu z wanilii)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.

Poncz:

  • 1/4 szklanki likieru migdałowego Amaretto
  • 1/4 szklanki zimnej i przegotowanej wody

Składniki wymieszać.

Dodatkowo:

  • cynamon,  do oprószenia
  • powidła śliwkowe do przełożenia

Torcik bożonarodzeniowy

Złożenie ciasta

  1. Na paterze ulożyć  blat piernikowy.
  2. Nasączyć połową ponczu.
  3. Posmarować warstwą powideł.
  4. Schłodzony sernik pewnym ruchem  umieścić na warstwie powideł, zdjąć papier do pieczenia.
  5. Sernik posmarować kolejną warstwą powideł.
  6. Na wierzch położyć blat makowy i nasączyć resztą ponczu.
  7. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem waniliowy.
  8. Z wierzchu oprószyć cynamonem i dowolnie udekorować

Torcik bożonarodzeniowy Torcik bożonarodzeniowy Torcik bożonarodzeniowy

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *