Keks świąteczny

Keks świąteczny to ciasto bardzo proste do zrobienia i naprawdę smakuje wybornie. Poza tym długo zachowuje świeżość, można go więc upiec nawet 2-3 dni przed świętami. Polecam.U nas zdał w tym roku swój egzamin smakowy na szóstkę.

Keks świąteczny

Skladniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 50ml oleju
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g żurawiny ( lub rodzynek)
  • 50g suszonych moreli
    Keks świątecznyKeks świątecznyKeks świąteczny

Keks świątecznyKeks świąteczny

Polewa:

  • 150g białej czekolady
  • 90-100ml śmietanki kremówki
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:

  1.  Orzechy posiekać,  morele pokroić na kawałeczki.
  2. Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę.
  4. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty.
  5. Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem  do połączenia składników.
  6. Z ostatnim jajkiem dodać 2 łyżki  mąki i wlać olej, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  7. Na maślaną masę przesiać przygotowaną mąkę, krótko wymieszać i dodać 2 łyżki mleka, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać szpatułką.
  8. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 27×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier ma wystawać poza blaszkę)
  9. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC na funkcji góra – dół przez około 65 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Połamaną białą czekoladę przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
  12. Gotową polewę odstawić na około 15 – 30 minut do lekkiego zgęstnienia.
  13. Polać ciasto i dowolnie udekorować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.