Keks świąteczny to ciasto bardzo proste do zrobienia i naprawdę smakuje wybornie. Poza tym długo zachowuje świeżość, można go więc upiec nawet 2-3 dni przed świętami. Polecam.U nas zdał w tym roku swój egzamin smakowy na szóstkę.
Skladniki:
- 200g miękkiego masła
- 50ml oleju
- 150g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 100g orzechów włoskich
- 50g orzechów laskowych
- 50g żurawiny ( lub rodzynek)
- 50g suszonych moreli
Polewa:
- 150g białej czekolady
- 90-100ml śmietanki kremówki
- bakalie do ozdoby
Wykonanie:
- Orzechy posiekać, morele pokroić na kawałeczki.
- Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę.
- Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty.
- Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Z ostatnim jajkiem dodać 2 łyżki mąki i wlać olej, wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Na maślaną masę przesiać przygotowaną mąkę, krótko wymieszać i dodać 2 łyżki mleka, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać szpatułką.
- Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 27×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier ma wystawać poza blaszkę)
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC na funkcji góra – dół przez około 65 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Połamaną białą czekoladę przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
- Gotową polewę odstawić na około 15 – 30 minut do lekkiego zgęstnienia.
- Polać ciasto i dowolnie udekorować.