Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Spośród ciast marchewkowych jakie jadłam to, jest naprawdę rewelacyjne w smaku.  Przepis bardzo szybki i prosty. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne. Karmel, prażone orzechy i słodkie daktyle nadają mu swoistego charakteru. Dopełnieniem całości  jest polewa z gorzkiej czekolady.Porcja jest niewielka (forma 20×20), w sam raz do popołudniowej herbatki  na jesienny podwieczorek. Jeszcze raz polecam 

Karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody, gorącej

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklani oleju  rzepakowego
  • 1 szklanka tartej marchewki,
  • 1 szklanka pokrojonych daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli

Polewa:

  • 25 g masła
  • 25 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady

*moja szklanka to zawsze 250ml

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Wykonanie:

  1. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy, aż zacznie być brązowy i wrzeć ( nie mieszamy).
  2. Następnie powoli wlewamy gorącą wodę( uwaga- ostro się pieni !) Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
  3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą.
  4. Posiekane orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  5. Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera  dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel .
  6. Marchewkę, daktyle i orzechy mieszamy z łyżeczką mąki. Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
  7. Formę o wym. 20×20 cm (lub małą keksówkę) wykładamy papierem . Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 175º C przez około 50-55 min. do tzw. suchego patyczka.
  8. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
  9. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia.
  10. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *