Spośród ciast marchewkowych jakie jadłam to, jest naprawdę rewelacyjne w smaku. Przepis bardzo szybki i prosty. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne. Karmel, prażone orzechy i słodkie daktyle nadają mu swoistego charakteru. Dopełnieniem całości jest polewa z gorzkiej czekolady.Porcja jest niewielka (forma 20×20), w sam raz do popołudniowej herbatki na jesienny podwieczorek. Jeszcze raz polecam
Karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody, gorącej
Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklani oleju rzepakowego
- 1 szklanka tartej marchewki,
- 1 szklanka pokrojonych daktyli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- szczypta soli
Polewa:
- 25 g masła
- 25 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
*moja szklanka to zawsze 250ml
Wykonanie:
- Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy, aż zacznie być brązowy i wrzeć ( nie mieszamy).
- Następnie powoli wlewamy gorącą wodę( uwaga- ostro się pieni !) Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą.
- Posiekane orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
- Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel .
- Marchewkę, daktyle i orzechy mieszamy z łyżeczką mąki. Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
- Formę o wym. 20×20 cm (lub małą keksówkę) wykładamy papierem . Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 175º C przez około 50-55 min. do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia.
- Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia polewy.