Przyszła pora na testowanie przepisów na pierniki . Na pierwszy ogień poszła receptura Magdy Gessler zaprezentowana w „Dzień Dobry TVN”. Piernik jest prosty w wykonaniu, pięknie rośnie, wychodzi puszysty, jakby biszkoptowy. Nie musi leżakować ani kruszeć . Jest dobry od zaraz. Z pewnością przełożenie powidłami doda mu wilgotności ( jest nieco zapychający). Ogólnie bardzo smaczny, ale jak dla mnie nie jest ideałem piernika świątecznego. Musicie ocenić sami
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 6 jaj,
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka śmietany ( kwaśnej 18 %)
Przygotowanie:
- Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
- Dodać śmietanę , zagotować i zostawić do ostygnięcia.
- Do zimnej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon
- Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Wylać ciasto do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30×11
- Piec około 1 godziny w temp. 180ºC
Oczywiście nie kwaśna śmietana, tylko słodka tortowa
Ja używam do tego piernika śmietanę kwaśną 18%. W przypadku braku śmietany doskonale nadaje się do niego rownież jogurt naturalny. Zaręczam,że w czasie gotowania nie robi się z niej serek (takie są nieraz wyobrażenia o gotowaniu kwaśnej śmietany)