To moje ulubione rogaliki Polecam jako dużo zdrowszy zamiennik popularnych rogali seven days. Moje rogaliki są małe, takie mini seven days ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto rozwałkować grubiej i uformować większe rogale.
Składniki na 25-30 rogalików:
- 300 – 350 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- żółtko (białko do posmarowania )
- 3/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/4 szkl cukru + 1 łyżka
- 50 g masła
- nutella lub marmolada różana
Wykonanie:
- Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże
wraz z 1 łyżką cukru i odstawiamy. do wyrośnięcia. Do miski dajemy 300g mąki, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. - Masło roztapiamy i studzimy. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie robota.
- W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50g mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (ma z łatwością odchodzić od ścianek miski ale jest mięciutkie i elastyczne ).
- Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części.
- Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. ( lub grubiej jeśli rogale mają być większe)
- Następnie przykładamy dużą pokrywkę i odrysowujemy koło.
- Koło dzielimy na 8 części.
- Na każdy trójkąt nakładamy po małej łyżeczce nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min.
- Smarujemy białkiem i pieczemy w 180-190ºC przez około 20 min.