Pyszna drożdżówka z musem dyniowym,którego w tym roku u mnie dostatek. Bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze-od razu poprawi wam humor i pozytywnie nastroi . Puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale następnego dnia również bardzo dobra.
- 200 g puree z dyni (znajdziesz TUTAJ )
- 1/2 szkl. mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g masła
- 500 g mąki
- 120 g cukru
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy (kilka kropli)
Puree z dyni wymieszać z mlekiem i lekko podgrzać.
Masło roztopić i odstawić, aby przestygło.Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać drożdże, lekko ciepłą dynię i rozpuszczone masło oraz aromat pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie wyrobić i przełożyć do blaszki ( moja miała 14 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno ponad dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować. W tym celu:
- 1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać,
- zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego
- następnie dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać dosyć gęsty lukier
- gotowy lukier rozprowadzić na cieście i odstawić do czasu jego zaschnięcia