Bardzo dobre, puszyste i aromatyczne. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale.
Część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą, dzięki temu ciasto jest lekkie i mniej glutenowe .
Radzę spróbować póki jeszcze są truskawki, chociaż z innymi owocami też wyjdzie świetnie.
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 120 g masła
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Na masę serową:
- 500 g sera na serniki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 120 g mąki
Dodatkowo: około 30 -40 dkg truskawek
Sposób wykonania:
- Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
- Masło stopić i przestudzić.
- Mleko lekko podgrzać.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, szczyptę soli, aromat. Wlać mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 32×24
- Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- W tym czasie przygotować masę serową: ser utrzeć z jajkiem i cukrami do powstania jednolitej masy.
- Z podanych wyżej składników przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem i mąką do uzyskania okruchów.
- Po 15 minutach na ciasto wyłożyć masę serową. Na serze ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki delikatnie dociskając je do sera . Całość równomiernie posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180ºC około 45-50 minut.
Smacznego!