- 5 średnich jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 250 g mąki krupczatki
- 3 czubate łyżki kakao
- 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju rzepakowego
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.
Całe jajka ubić mikserem dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy . Ubić na gładką masę..
Do puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej i delikatni ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut – do suchego patyczka.Odstawić .
Jeszcze lekko ciepłe przekroić na dwie części tak, żeby ta wierzchnia była cieńsza od spodu ( niewiele ).
-
Masa jabłkowa
- ok.1kg lekko kwaskowych jabłek – najlepsza jest szara reneta
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady ( 70 %)
- wiśnie z zalewy
Obrane jabłka pokroić drobniej i przełożyć do rondla. Wlać wodę, dodać cukier i rozgotować do wyparowania wody, pod koniec dodać sok z cytryny. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładką masę.
Do gorącej masy dodać masło, czekoladę, wanilię i dobrze wymieszać do rozpuszczenia.
Do tej masy dodać pokruszoną , tą mniejszą część ciasta i całość wymieszać.
Dodać odsączone wiśnie z zalewy. Wymieszać.
Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch i boki dociskając masę. Polać polewą – takie jeszcze nie do końca zimne.
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego