Naleśniki wiosenne

W oczekiwaniu na zieleń w przyrodzie proponuję …. zieleń na talerzu. Pospolite naleśniki smakują jakoś inaczej  w tym wiosennym kolorze Choć tak naprawdę dodatek szpinaku-bo to on jest tym zielonym bohaterem -nie powoduje żadnych zmian smaku tradycyjnych naleśników.

Naleśniki wiosenne

Składniki na około 13 sztuk:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka  wody
  • 3  jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżego szpinaku ( „baby”)
  • 1 łyżka  roztopionego masła ( może też być olej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru*

Wykonanie:

  1.  Szpinak zmiksować z mlekiem  do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez  widocznych drobinek szpinaku.
  2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego.
  3. Odstawić na 15 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wymieszać.
  5. Wylewać na rozgrzaną patelnię  porcje ciasta i smażyć naleśniki ( starając się ich nie rumienić )
  6. Naleśniki układać  jeden na drugim  ( można przechowywać w lodówce do dwóch dni)

Podawać z ulubionymi dodatkami.Może to być słodki twarożek, ale również serek pikantny z cebulką lub czosnkiem .

*jeżeli zdecydujemy się na nadzienie pikantne nie dodajemy cukru do naleśników

Smacznego :-).

Naleśniki wiosenne Naleśniki wiosenne Naleśniki wiosenne Naleśniki wiosenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.