Pączki dyniowe

Dziś na moim stole zagościły  pączusie o pięknym żółtym miąższu.Nie użyłam do nich ani kopy jaj, ani żadnych barwników. Sprawcą koloru jest puree dyniowe! Polecam, bo pączki są świetne, zarówno kolorystycznie jak i smakowo

 

składniki:

  •  600 g mąki tortowej
  • 70 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  •  szczypta soli
  • 1 łyżka wódki ( daję rum)
  • tłuszcz do głębokiego smażenia ( użyłam olej rzepakowy)
  • marmolada
  • lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami  mąki i odstawiamy do podrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło ,  żółtka, jajko, puree z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie.

Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od  miski (lub dłoni).

Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie dzielimy na ok. 13 kawałków, formujemy kulki,( o wadze ok.90 g każda) układamy je na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.

Smażymy partiami na rozgrzanym  tłuszczu  po ok.4 minuty z każdej strony. Temperatura  tłuszczu nie powinna przekraczać 175ºC, ani też spadać poniżej 160ºC. Gdy będzie zbyt wysoka skórka szybko mocno się zrumieni a pączki wewnątrz będą surowe.Przy zbyt niskiej temperaturze ciasto będzie przesiąknięte olejem.

Wyjmujemy odsączając na papierowym ręczniku.

Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą za pomocą specjalnej szprycy i polewamy  lukrem lub polewą czekoladową .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.