Focaccia

Focaccia

Focaccia –  to potrawa kuchni włoskiej, jest  rodzajem pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek-tyle za Wikipedią

Dodam jeszcze,że moja focaccia wychodzi miękka i puszysta. Najlepiej smakuje nam jej podstawowa  wersję ze świeżym rozmarynem i solą, i właśnie taki przepis tutaj zamieszczam. Zachęcam jednak do eksperymentowania 

Składniki na ciasto

  • 700g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka grubo mielonego ziarna pieprzu
  • 450 ml  ciepłej wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)
 Focaccia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól.
  2. Ciasto wyrabiać 4- 5 minut  używając haka do zagniatania ciasta  (Ciasto jest  klejące i rzadkie).
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętości
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy).
  5. Ciasto przełożyć na blachę i  rozciągnąć na całej jej powierzchni (ręce warto posmarować przed tym olejem, )
  6. Opuszkami palców zrobić małe wgłębienia w cieście.
  7. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto.
  8. Posypać rozmarynem i solą.
  9. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Focaccia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.