Focaccia – to potrawa kuchni włoskiej, jest rodzajem pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek-tyle za Wikipedią
Dodam jeszcze,że moja focaccia wychodzi miękka i puszysta. Najlepiej smakuje nam jej podstawowa wersję ze świeżym rozmarynem i solą, i właśnie taki przepis tutaj zamieszczam. Zachęcam jednak do eksperymentowania
Składniki na ciasto
- 700g mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżka grubo mielonego ziarna pieprzu
- 450 ml ciepłej wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól.
- Ciasto wyrabiać 4- 5 minut używając haka do zagniatania ciasta (Ciasto jest klejące i rzadkie).
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętości
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy).
- Ciasto przełożyć na blachę i rozciągnąć na całej jej powierzchni (ręce warto posmarować przed tym olejem, )
- Opuszkami palców zrobić małe wgłębienia w cieście.
- Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto.
- Posypać rozmarynem i solą.
- Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.