Kostka ze śmietaną i powidłami śliwkowymi

Kostka ze śmietaną i powidłami to moja propozycja na pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Wykonać je możemy w kilka chwil, należy jednak pamiętać,że po zrobieniu ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Potrzeba czasu na to, aby herbatniki zmiękły i ciasto ładnie się kroiło.
Przepis można modyfikować używając herbatników maślanych,
kakaowych, mieszanych lub korzennych. Można powidła zamienić na dżem z czarnej porzeczki. Można też zrezygnować z cynamonu. Wszystko zależy od pory roku, w której robimy ciasto. Osobiście zimą używam korzennych przypraw, ale latem mi już nie pasują. Biorę wtedy herbatniki kakaowe i odpuszczam cynamon .Wypróbujcie dobierając składniki według własnych smaków  Polecam

Kostka ze śmietaną i powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników o smaku korzennym (ok 1kg)
  • 1000 g schłodzonej śmietany kremówki (30%)
  • 300 g schłodzonej gęstej kwaśnej śmietany (18%)
  • 3/4  szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 ml likieru Amaretto,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych (290 g słoiczek)

Dodatkowo:

  • cynamon i kakao do oprószeni

Kostka ze śmietaną i powidłami śliwkowymi

Wykonanie:

  1. Przygotować formę o wymiarach 23 x 34 cm i wyłożyć papierem do pieczenia
  2. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, cukier i ubić do powstania gęstego kremu.
  3. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia.
  4. Powstały krem podzielić na 5 równych części.
  5. W formie ułożyć warstwę ciastek korzennych i wyłożyć 1/ 5 porcji kremu.
  6. Układać kolejne warstwy ciastek (będzie ich w sumie 5)i przekładać kolejnymi porcjami kremu. Na wierzchu ciasta będzie krem.
  7. Ponadto 2 i 4 warstwę ciastek należy posmarować powidłami śliwkowymi , które rozsmarowujemy  na ciastkach i dopiero na powidła dajemy krem.
  8. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
  9. Przed podaniem oprószyć  kakao wymieszanym z cynamonem.
  10. Kroić w sporą kostkę.

Kostka ze śmietaną i powidłami śliwkowymi

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Porcja jest spora, więc jeśli nie spodziewacie się gości polecam zrobić z połowy porcji w formie 20×30

Smacznego :-).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *