Już niedługo tłusty czwartek, warto więc przetestować jakieś pączkowe nowości. Na pierwszy ogień poszły paczki z dodatkiem piwa zamiast mleka. Ta zamiana dała podwójną korzyść, bo i mniej laktozy i lepiej ciasto rośnie dzięki drożdżom piwnym. Nie nadziewałam ich niczym ale jak najbardziej można już po upieczeniu używając szprycy . Bardzo polecam
Składniki (wychodzi ok. 20 sztuk)
- 500 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
- 25 g drożdży świeżych
- 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 70 g masła ( należy go roztopić i ostudzić)
Do smażenia:
- 1,5 l oleju rzepakowego, smalcu lub oleju kokosowego,
Wykonanie:
- Z drożdży,łyżeczki cukru,łyżki mąki i 1/2 szklanki piwa przygotować rozczyn.
- Mąkę pszenną przesiać, dodać podrośnięty rozczyn pozostałe składniki na ciasto i wyrobić,
- Pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
- Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie , miękkie i będzie odchodzić od miski – polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką,
- Wykrawać pączki przy użyciu szklanki i kieliszka lub zakrętki od butelki.
- Pozostałe ciasto powtórnie zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać .
- Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 30min)
- Po wyrośnięciu smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po 1,5 minuty z każdej strony.
- Gorące pączki odkładać na tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami kuchennymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu
- Posypać cukrem pudrem
Smacznego!