Babka tulipanek

Babka tulipanek to kolejna pyszna babeczka na blogu .Tym razem z dodatkiem majonezu, czyli tzw. pewniak.Nie zdarzył mi się jeszcze zakalec w babce, do której dodaje się majonez. Osoby, które są zdziwione tym dodatkiem zapewniam,że smak majonezu  nie jest absolutnie wyczuwalny w gotowej babce. Babeczka jest bardzo puszysta, prawie biszkoptowa, pięknie rośnie, a warstwy tworzą oryginalny wzór.
Polecam .

Babka tulipanek

Składniki : ( piekłam w keksówce o wymiarach 26/13 – mierzone u góry)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki proszę dać całą)
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku suchego (użyłam suchego, mielonego)
  • parę kropli  esencji migdałowej
  • 3 łyżeczki kakao

Babka tulipanek

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy.
  2. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość przy użyciu szpatułki.
  3.  Masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak (polecam suchy-mielony,ciasto jest delikatniejsze) do drugiej kakao, a do trzeciej parę kropli esencji migdałowej.
  4. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i migdałowa.
  5. Ciasto pieczemy w 180ºC. przez około 50 min do 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).

Babka tulipanek

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.