Babka z serkiem waniliowym i żurawiną

Babka z serkiem waniliowym i żurawiną zachwyci niejedno podniebienie.
Jest miękka i puszysta a jednocześnie wilgotna i nie zapycha. Niezastąpiona do popołudniowej  herbatki gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a ciasta kremowe nam się przejadły.

Babka z serkiem waniliowym i żurawiną

Składniki:(koniecznie w temperaturze pokojowej)

  • 250 gramów serka waniliowego ( typu danio) 
  • 3 jaja 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny (lub aromat cytrynowy)
  • 2 garście  suszonej żurawiny ( mogą też być rodzynki)

Wykonanie:

  1. Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na gęstą,puszystą masę (potrwa to ok.5-7min)
  2. Do masy jajecznej dodajemy  pokrojony na mniejsze kawałki bardzo miękki tłuszcz i znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników- jeśli zostaną nam małe grudki masła to nic nie szkodzi.

Babka z serkiem waniliowym i żurawiną

3.  Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy  mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach
do połączenia, ale nie za długo.

4. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i żurawinę, mieszamy łyżką.

5. Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 – 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną,
wykładamy ciasto.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut,
do „suchego patyczka” (funkcja grzania góra – dół na środkowym poziomie).

7. Studzimy w foremce .

Babka z serkiem waniliowym i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *