Na dzisiejszy obiadek proponuję wam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem i kiszoną kapustą. Danie wychodzi fantastyczne i jest bardzo sycące. Robi się ją w garnku rzymskim, ale w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym z przykrywą też wyjdzie świetnie. Jeżeli lubicie kapustę kiszoną to zapiekanka na pewno wam zasmakuje. Polecam.
Składniki:
- 300g kiełbasy
- 400g boczku
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- 60 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- ok.45 dag kapusty kiszonej (sprawdzić smak, jeśli jest dla nas za kwaśna -przepłukać)
- 450 ml bulionu drobiowego
- 6 kulek jałowca
- 1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
- 1-2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczka soli
- pieprz
- koperek i cebulka zielona do przybrania
Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia.
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w kostkę czosnek przecisnąć przez praskę i również podsmażyć. Wyjąć.
- Kapustę podsmażyć na patelni (ok. 1-2 minuty), następnie dodać bulion oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut do miękkości.
- Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) natłuścić.(jeżeli korzystamy z innego naczynia namaczanie nie jest potrzebne)
- Ułożyć warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 minut w temp 180-200ºC (pod przykryciem).
- Po upieczeniu posypać koperkiem i zieloną cebulką.(ja akurat nie miałam )
Smacznego 🙂