Rogaliki maślane to moje ostatnie odkrycie w dziedzinie pieczywa śniadaniowego.Lekkie, puszyste, delikatne, idealnie smakują z białym serem, dżemem lub z domowymi powidłami.
Składniki:
- 550 g mąki
- 70 g stopionego i ostudzonego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 całe jajo
- mleko do posmarowania rogali
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
- W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy do ruszenia.
- Masło roztapiamy i studzimy.
- W misce umieszczamy mąkę, jajo, 1 łyżeczkę cukru , śmietanę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
- Wyrabiamy ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego dodając partiami ostudzone masło.
- Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek miski , (będzie gładkie i elastyczne) przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
- Kiedy ciasto nam wyrośnie wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 10 kawałków.
- Każdy kawałek wałkujemy na kształt długiego języka. Następnie zaczynamy zwijać starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko jego końce do siebie. Koniec ciasta powinien zostać pod spodem rogalika.
- Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia . Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem.
- Pieczemy około 20-25 min w 190ºC