Rogale maślane

Rogaliki maślane to moje ostatnie odkrycie w dziedzinie pieczywa śniadaniowego.Lekkie, puszyste, delikatne, idealnie smakują z białym serem, dżemem lub z domowymi  powidłami.

Rogale maślane

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 70 g stopionego i ostudzonego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 całe jajo
  • mleko  do posmarowania rogali
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżeczki gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy do ruszenia.
  2. Masło roztapiamy i studzimy.
  3. W misce umieszczamy mąkę, jajo, 1 łyżeczkę cukru , śmietanę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego dodając partiami ostudzone masło.
  5. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek miski , (będzie gładkie i elastyczne) przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  6. Kiedy ciasto nam  wyrośnie wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 10 kawałków.
  7. Każdy kawałek wałkujemy  na kształt długiego języka. Następnie zaczynamy zwijać  starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko jego końce  do siebie. Koniec ciasta powinien zostać pod spodem rogalika.
  8. Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia . Przed włożeniem do pieca smarujemy  mlekiem.
  9. Pieczemy około 20-25 min w 190ºC

Rogale maślane Rogale maślane

Rogale maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.