Wyciskane ciasteczka orzechowe

Wyciskane ciasteczka orzechowe to kolejne ciasteczka, które upiekłam w tym roku. Zaręczam,że nikt im się nie oprze. Maślano-orzechowy smak zadowoli każdego. Ja do wyciskania ciasteczek użyłam specjalnej szpryce, jeśli jej jednak nie posiadamy wystarczy z przygotowanego ciasta uformować niewielkie kulki, ułożyć na wyłożonej papierem formie i lekko spłaszczyć łyżką. Też wyjdą pysznie 

Wyciskane ciasteczka orzechowe

Wyciskane ciasteczka orzechowe

SKŁADNIKI :
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3  żółtka
  • 65 ml mleka lub słodkiej śmietanki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Wyciskane ciasteczka orzechowe

  • Orzechy zmielić w blenderze
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, zmielone w blenderze orzechy, sól i wszystko wymieszać łyżką.
  • Stopić masło .
  • Do wymieszanych produktów sypkich dodać żółtka,mleko i przemieszać.
  • Do mieszanki wlać roztopione, letnie  masło i wyrobić mikserem.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać bezpośrednio na blachę z piekarnika ( bez smarowania i bez papieru)
  • Piec ciasteczka we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180ºC ok. 20 minut ( na środkowej półce , bez termoobiegu na złoty kolor.)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.