Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami to wspaniała propozycja dla wszystkich czekoladożerców. Ciasto wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe. Można przerobić je na wersję bardziej wykwintną dając na warstwę jabłkową bita śmietanę. Zaręczam jednak,że i bez niej ciastu nic nie brakuje. zdjecia jakimś cudem nie zrobiłam, wstawiam jednak aby przepis mi nie umknął, gdy jednak nastąpi powtórka ciasta – nadrobię zaległości
Forma, której użyłam miała wymiar 20×30.
Ciasto czekoladowe
 
  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g mąki krupczatki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju rzepakowego

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.

Całe jajka ubić mikserem dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy . Ubić na gładką masę..

Do puszystej masy dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej i  delikatni ale dokładnie wymieszać szpatułką.

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC  i piec ok. 30 minut – do suchego patyczka.Odstawić .

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Jeszcze lekko ciepłe przekroić na dwie części tak, żeby ta wierzchnia była  cieńsza od spodu ( niewiele ).

  • Masa jabłkowa 
     
    • ok.1kg  lekko kwaskowych jabłek – najlepsza jest szara reneta
    • 2 łyżki cukru
    • 100 ml wody
    • sok z 1/2 cytryny 
    • 1 cukier waniliowy
    • 150 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady ( 70 %)
    •  wiśnie z zalewy

 Obrane jabłka pokroić drobniej i przełożyć do rondla. Wlać wodę, dodać cukier i rozgotować do wyparowania wody, pod koniec dodać sok z cytryny. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładką masę.

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Do gorącej masy dodać masło, czekoladę, wanilię i dobrze wymieszać do rozpuszczenia.

Do tej masy dodać pokruszoną , tą mniejszą część ciasta i całość wymieszać.

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Dodać odsączone wiśnie z zalewy. Wymieszać.

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Czekoladowo-jabłkowa pychotka z wiśniami

Masę wyłożyć na spód ciasta,  wyrównać wierzch i boki dociskając masę. Polać polewą – takie jeszcze nie do końca zimne. 

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
 W rondelku stopić masło razem z olejem. Zdjąć rondelek z palnika, dodać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać do połączenia. Oblać stopniowo ciasto rozprowadzając polewę nożem. Ciasto wynieść w chłodniejsze miejsce do stężenia.(Jeżeli przechowujemy ciasto w lodówce należy wyjąć je na godzinkę przed podaniem-jest smaczniejsze niż prosto z lodówki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.