Jeśli lubicie czekoladę z chilli koniecznie wypróbujcie to ciasto. Choć z pozoru wygląda na pospolitą czekoladową babkę czy murzynka, zapewniam, że smak ma zupełnie niebanalny….powiedziałaby nawet diabelski. Stąd też idealnie nadaje się na jutrzejsze Halloween 🙂
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 200g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1-1,5 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli
- Masło roztopić, rozpuścić w nim czekoladę, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia
- Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz dodać mielone migdały oraz chilli.
- Jaja ubić z cukrem. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość zmniejszyć prędkość i dodać przestudzoną czekoladę-stale ubijając.
- Odłożyć mikser i dodać przygotowane wcześniej suche składniki oraz mleko mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną
- Spróbować i ewentualnie dodać chilli (po upieczeniu palący smak jest bardziej wyczuwalny niż w surowym cieście !)
- Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm
- Piec w temperaturze 160ºC, przez 30 – 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić.
Polewa czekoladowa
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka chilli *
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty (najlepiej przy pomocy żyłki lub nitki. Przełożyć polewą pozostawiając na polanie wierzchu. Udekorować
* nie dodałam bo zapomniałam ale byłam z tego faktu niezmiernie zadowolona 🙂 🙂