Panna cotta z jagodami

Pyszny deserek o aksamitnej konsystencji zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Bardzo polecam do wypróbowania.

P1060847
Składniki:

  • 70 ml mleka
  • 420 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • jagody do dekoracji (świeże lub mrożone)

 

Wykonanie:

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody-odstawić do napęcznienia a następnie ogrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Laskę wanilii rozciąć i usunąć z niej nasionka
  3. Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier.
  4. Umieścić tam również nasionka wanilii
  5. Podgrzewać, delikatnie mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. .
  6. Do mikstury mlecznej dodać wciąż ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.
  7. Przygotować 4 foremki o pojemności 125 ml, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Pozostawić na 2-3 godziny.
  8. Umieścić na noc w lodówce.
  9. By wyjąć panna cottę z pojemniczków, zanurzyć je na moment w gorącej wodzie.
  10. Udekorować jagodami i listkami melisy

P1060851

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.