Pyszny deserek o aksamitnej konsystencji zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Bardzo polecam do wypróbowania.
- 70 ml mleka
- 420 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- jagody do dekoracji (świeże lub mrożone)
Wykonanie:
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody-odstawić do napęcznienia a następnie ogrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
- Laskę wanilii rozciąć i usunąć z niej nasionka
- Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier.
- Umieścić tam również nasionka wanilii
- Podgrzewać, delikatnie mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. .
- Do mikstury mlecznej dodać wciąż ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.
- Przygotować 4 foremki o pojemności 125 ml, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Pozostawić na 2-3 godziny.
- Umieścić na noc w lodówce.
- By wyjąć panna cottę z pojemniczków, zanurzyć je na moment w gorącej wodzie.
- Udekorować jagodami i listkami melisy
Smacznego :-).