Ciasto czakoladowe z chilli

Jeśli lubicie czekoladę z chilli koniecznie wypróbujcie to ciasto. Choć z pozoru wygląda na pospolitą czekoladową babkę czy  murzynka,  zapewniam, że smak ma zupełnie niebanalny….powiedziałaby nawet diabelski. Stąd też idealnie nadaje się na jutrzejsze Halloween 🙂

P1080396

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki  ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1-1,5 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli
  1. Masło roztopić, rozpuścić w nim czekoladę, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia
  2. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz dodać mielone migdały oraz  chilli.
  3. Jaja ubić z cukrem. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość zmniejszyć prędkość i dodać przestudzoną czekoladę-stale ubijając.
  4. Odłożyć mikser i dodać przygotowane wcześniej suche składniki oraz mleko mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną
  5. Spróbować i ewentualnie dodać chilli (po upieczeniu palący smak jest bardziej wyczuwalny niż w surowym cieście !)
  6. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm
  7. Piec w temperaturze 160ºC, przez 30 – 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić.

 

Polewa czekoladowa

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka chilli *

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty (najlepiej przy pomocy żyłki lub nitki. Przełożyć polewą pozostawiając na polanie wierzchu. Udekorować

 

* nie dodałam bo zapomniałam ale byłam z tego faktu niezmiernie zadowolona 🙂 🙂

P1080395
inspiracja: „Moje wypieki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.