Ciasto ma w sobie dużo szybkości. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada, a ponieważ najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe doskonale nadaje się na deser po niedzielnym rodzinnym obiedzie.
Skład
- 75 dag jabłek
- 16 dag masła
- 125 dag cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 1-2 łyżki mleka
- szczypta soli
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Wykonanie
- Jabłka obrać, podzielić na cząstki, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić 3 łyżki masła i obsmażyć na nim jabłka na lekko złoty kolor. Odłożyć do ostygnięcia.
- Resztę masła utrzeć z cukrami solą i skórką z cytryny. Dodać sól oraz po jednym jajku stale ucierając.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy tłuszczowo-jajecznej i dokładnie zmiksować dodając mleko do uzyskania półpłynnej masy.
- Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i wyrównać.
- Ułożyć w krąg plasterki jabłek.
- Piec 40-50 min.
- Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym
Można podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną
Smacznego!!!