Szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto ma w sobie dużo szybkości. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada, a ponieważ najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe doskonale nadaje się na deser po niedzielnym rodzinnym obiedzie.

Szybkie ciasto z jabłkami

Skład

  • 75 dag jabłek
  • 16 dag masła
  • 125 dag cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Wykonanie

  1. Jabłka obrać, podzielić na cząstki,  pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić 3 łyżki masła i obsmażyć na nim jabłka na lekko złoty kolor. Odłożyć do ostygnięcia.
  2. Resztę masła utrzeć z cukrami solą i skórką z cytryny. Dodać sól oraz po jednym jajku stale ucierając.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy tłuszczowo-jajecznej i dokładnie zmiksować dodając mleko do uzyskania półpłynnej masy.
  5. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i wyrównać.
  6. Ułożyć w krąg plasterki jabłek.
  7. Piec 40-50 min.
  8. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym

Można podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną

Smacznego!!!

Szybkie ciasto z jabłkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.