Kopytka serowe

Pyszne, miękkie aromatyczne dzięki użyciu cukru z prawdziwą wanilią… Podane z masełkiem , złocistą bułką tartą, śmietanką lub z samym cukrem stanowią pyszne i syte danie obiadowe.

P1080445

 

Wypróbowałam już różne proporcje lecz ta najbardziej przypadła nam do gustu

Skład :

  • 50 dag ziemniaków *( najlepiej ugotowanych dnia poprzedniego)
  • 40 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki pszennej+ mąka do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać starty na tarce ser, mąki i cukier. Dokładnie wymieszać aby składniki ładnie się połączyły. Stolnicę posypać mąką krótko wyrobić ciasto formując wałeczki. Nożem zrobić krateczkę i pociąć na kopytka.Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

P1080443 P1080442

*Do różnego rodzaju kopytek i klusek na bazie ziemniaków najlepiej używać najbardziej mączystych gatunków -u mnie jest to „bellarosa”-ziemniaki o różowej barwie skórki.Są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty

Komentarze do przepisu: “Kopytka serowe

  1. Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.