Schab gotowany „2x5minut”

 

Schab gotowany "2x5minut"Idealny, soczysty, rozpływający się w ustach-po prostu pyyyszny ! Gdy dodać do tego prostotę wykonania nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować!

  • ok. 1,2kg schabu, 
  • ok. 2 litry wody, 
  • 1/3 szklanki soli, (dałam trochę mniej)
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,                                                                  

Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina . Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc. 
Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio. 
Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy 🙂 

 

Schab gotowany "2x5minut"

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.